Treća radionica: Postupci prve pomoći

Treća radionica: Postupci prve pomoći

Auto klub Nova Gradiška je u srijedu 11. rujna 2024. godine u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije održao treću radionicu pod nazivom Postupci prve pomoći u sklopu projekta „Reci: ŽELIM!“, koji je sufinanciran sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, a koji zajednički provode Auto klub Nova Gradiška, AMC NG d.o.o., POU AMC NG, Zavod za hitnu medicinu BPŽ te Policijska uprava brodsko-posavska.

Voditelji radionica Branka Bardak, dr.med.spec. zamjenica ravnatelja i Marijan Bašić, mag.med.techn. pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije su proveli još jednu radionicu, gdje su sudionicima nastojali pojasniti pojmove ozljede i posljedica prometnih nesreća, pokazati Postupke prve pomoći na mjestu nesreće i komunikacija s hitnim službama te provježbati pozivanje hitnih službi, stavljanje ozlijeđene osobe u stabilan bočni položaj, postupak kod stranog tijela u dišnom putu, kao i metode zaustavljanja krvarenja i imobilizaciju. Zadnji dio radionice se bavio temom postupaka osnovnog održavanja života bez i uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora.

Svi sudionici su imali priliku naučiti ili podsjetiti se ovih postupaka na praktičnim primjerima, te vjerujemo da je je radionica ostvarila svoj cilj – povećanje brzine i kvalitete odaziva hitnih službi, smanjenje broja poginulih u prometu te brža reakcija za pružanje pomoći ozlijeđenim osobama.

Auto klub Nova Gradiška u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu planira održati još jednu radionicu na ovutemu, kako bi svim prijavljenima omogućio stjecanje znanja o postupcima prve pomoći za sudionike u prometu.