Dragi vozači, budite odgovorni sudionici u prometu

Dragi vozači, budite odgovorni sudionici u prometu

U suradnji s Policijskom postajom Nova Gradiška 21.10.2024. obilježili smo Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Policijski službenici i naši djelatnici dijelili su građanima promidžbeni materijal i letke o sigurnijem sudjelovanju u prometu te su ih savjetovali koliko je bitno poštivati prometne pravila i biti odgovoran sudionik u prometu.

Naglasak ovogodišnjeg Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa bio je na sigurnijem sudjelovanju vozača mopeda i motocikla u prometu, s obzirom da se unatrag nekoliko godina izrazito povećao broj smrtno stradalih motociklista, a trend se nastavio i u ovoj godini.
U nastavku podsjećamo na 12 pravila ovogodišnje kampanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa za vozače svih kotača koji podsjećaju motocikliste i druge sudionike u prometu na važeće zakonske propise te posljedice njihovog nepridržavanja.

12 pravila za vozače svih kotača

1. Poštuj prometna pravila jer spašavaju živote.
Poštivanjem prometnih pravila čuvaju se životi motociklista, ali i svih drugih sudionika u prometu.

2. Brzinu prilagodi ograničenjima i uvjetima na cesti.
Čak 43,1% smrtno stradalih osoba u protekloj godini stradalo je zbog vozača koji nisu poštivali ograničenja brzine i /ili vožnju prilagodili uvjetima na cesti.

3. Vozi na propisanoj udaljenosti.
Održavajući propisanu udaljenost u vožnji, osigurava se dovoljno vremena i prostora za reagiranje u slučaju nepredviđenih okolnosti.

4. Poštuj „zebru“, propusti pješaka.
Nailazak na pješački prijelaz zahtijeva posebnu pažnju i obazrivost vozača. Obvezno je zaustaviti se i propustiti pješake.

5. Slalom vožnju prepusti skijašima.
Slalom vožnja, nepropisno pretjecanje, neoprezno prestrojavanje, mimoilaženje te obilaženje opasne su radnje vozilom koje ugrožavaju motocikliste i druge sudionike u prometu.

6. Ne vozi pod utjecajem alkohola.
Više od petine prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u protekloj godini prouzročili su vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola.

7. Kacigu nosi na glavi, ne ispod sjedala.
Protekle godine zabilježeno je gotovo 20% više prekršaja nekorištenja zaštitne kacige u odnosu na 2022. godinu.

8. Dok voziš, usredotoči se na vožnju.
Telefoni, slušalice i drugi uređaji ometaju pažnju vozača. Oči je potrebno držati na cesti, a ruke na upravljaču. Pozivi i poruke mogu pričekati.

9. Vodi računa o svojoj vidljivosti u prometu.
Svjetla na motociklu i mopedu trebaju biti upaljena danju i noću. Korištenje reflektirajućeg prsluka povećava vidljivost motociklista i mopedista drugim vozačima.

10. Koristi vozilo za koje posjeduješ važeću vozačku dozvolu.
Vozač je osposobljen za upravljanje samo onim vozilom za koje posjeduje važeću vozačku dozvolu. U svim ostalim slučajevima on „precjenjuje“ svoje sposobnosti i dovodi u opasnost sebe i druge.

11. Ne skrivaj svoje registarske pločice.
Skrivanjem registarske pločice čini se prekršaj, ali i preuzima uloga vozača koji ne planira voziti prema propisima.

12. Redovito održavaj svoje vozilo.
Broj vozača sankcioniranih zbog upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom porastao je u 2023. za čak 46%.